Heta ämnen stänga

Ukrainas EM-äventyr började med besvikelse – Rumänien tog sin ...

Ukrainas EMäventyr började med besvikelse  Rumänien tog sin
Zintjenko: ”Smärtsamt att se våra fans i ögonen”.

Ukraina var klara förhandsfavoriter i EM-premiären mot Rumänien. I matchen ledde bland annat två målvaktstavlor till en klar rumänsk seger med 3–0.

Senast Ukraina spelade i EM 2021 tog laget sig hela vägen till kvartsfinal, där det blev tvärstopp efter en 0–4-förlust mot England.

I landets EM-premiär 2024 var förhållandena totalt olika, efter det ryska anfallet i februari 2022.

Innan matchen sade den ukrainska huvudtränaren Serhij Rebrov till BBC, att de ukrainska soldaterna vid frontlinjen bett spelarna att visa landets anda i EM.

– Alla spelare och jag personligen får en massa meddelanden från våra krigare, soldater, och vänner som strider för Ukrainas frihet, sade Rebrov.

– Det är oerhört viktigt att Ukraina är med i EM, eftersom vi vill vara européer.

Rumänsk pärla öppnade målskyttet

Ukraina inledde inte oväntat nog med högt bollinnehav. Efter ungefär 20 minuter lyckades de skapa matchens första målchans då målspottaren Artem Dovbyk klippte till från distans – men den här gången susade bollen tätt över ribban.

Några minuter senare såg EM-månadagens första mål dagens ljus – och inte vilket mål som helst.

Det rumänska anfallet fick en bjudning utanför straffområdet av den ukrainska målvakten Andrij Lunin. Bollen gick över till Nicolae Stanciu som drog till med ett skott från ungefär 20 meter – och hittade krysset.

– Det var min karriärs finaste mål. Den här tröjan betyder allt för mig. Att göra mål i EM och att vinna på det sätt vi gjorde är helt otroligt, säger Stanciu till Uefa.

Andrij Lunin.
Bildtext Ukrainska målvakten Andrij Lunin hade en tung dag på jobbet.

Bild: EPA-EFE

Andriy Lunin

Ska väl toppa listan som EM:s finaste mål så här långt?

Strax innan pausvisslan var Rumänien några centimeter från att utöka till 2–0 då Stanciu höll på att totalöverraska Lunin från en hörna.

Stanciu, till vardags i FC Damac i den saudiska högsta ligan, försökte skruva in bollen direkt i målet från en hörna. Den här gången kom ribban till Lunin och Ukrainas undsättning.

Rumänska självförtroendet stärktes

Rumänien var felfria i försvaret i den första halvleken. Trots att Ukraina hade nästan 70 procent av bollinnehavet mäktade de bara med ett skott på mål i första 45 minuterna.

I den andra halvleken var det rumänska självförtroendet på topp.

2–0-målet som kom i de inledande minuterna får Lunin också ta på sig. Razvan Marins distansskott såg till synes väldigt tagbart ut för Lunin – men bollen kröp under Real Madrid-keepern i nät.

Dennis Man.
Bildtext Dennis Man och hans Rumänien fick en kanonstart på EM.

Bild: Pierre Teyssot/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

Rumäniens herrlandslag i fotboll

Några minuter senare var det dags igen. Dennis Man forcerade in i ukrainskt straffområde och spelade fram Denis Dragus, som fick styra in bollen i tom bur.

Det namnstarka ukrainska anfallet hade stora svårigheter att penetrera den rumänska köttmuren till försvar. Talande för det tama anfallsspelet var att det första urkainska skottet på mål kom i den 76:e minuten.

– Vi tappade fokus i fel ögonblick och det är smärtsamt att förlora med 3-0 och se våra fans i ögonen men vi har fortfarande möjligheter att gå vidare, säger Ukrainas Oleksandr Zintjenko till SVT Sport.

Segern var Rumäniens blott andra i EM-historien. Den första kom mot England år 2000 med 3–2.

Ukraina får en ny chans att öppna segerkontot i EM mot Slovakien nästa torsdag. Rumänien i sin tur får pröva vingarna mot mästarkandidaten Belgien.

– Jag känner mig själv och mina lagkamrater, så jag vet att vi inte kan fira den här segern för länge. Vi ska bara fokusera på Belgien-matchen nu, säger Stanciu till Uefa.

Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.