Heta ämnen stänga

Rögle–Växjö 4–2: Mina fem intryck från Rögles osannolika ...

RögleVäxjö 42 Mina fem intryck från Rögles osannolika
Rögle är klart för SM-final. Trots underläge med 0–2 efter första perioden vann Rögle även den fjärde matchen i semifinalserien mot Växjö. Det blev 4–0 i matcher för detta Rögle, som vunnit 13 i följd. Här är Gustav Lundblads fem intryc

Rögle är klart för SM-final. Trots underläge med 0–2 efter första perioden vann Rögle även den fjärde matchen i semifinalserien mot Växjö. Det blev 4–0 i matcher för detta Rögle, som vunnit 13 i följd.Här är Gustav Lundblads fem intryck från matchen och ett osannolikt slutspel.

Rögle–Växjö 4–2

(0–2, 1–0, 3–0)

Första perioden:0–1, 12:08, Brian Cooper (Joachim Blichfeld)0–2, 16:52, Manuel Ågren (Brian Cooper)Andra perioden:1–2, 9:12, Adam Tambellini (Adam Engström, Lian Bichsel)Tredje perioden:2–2, 2:39, Simon Ryfors (Brady Ferguson, Michael Kapla) (PP)3–2, 8:50, Daniel Zaar (Simon Ryfors, Dennis Everberg) (PP)4–2, 18:35, Daniel Zaar (Lian Bichsel) (tom bur)

Skott: 25–34 (8–15, 8–14, 9–5)Utvisningar: Rögle: 1 x 2 min. Växjö: 2 x 2 min + 1 x 5 min + 1 x 20 min.Publik: 6310Rögle till SM-final med 4–0 i matcher.

1. I rörelse

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.Den bästa dagen är en dag av törst.Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd”– Ur Karin Boye, I rörelse

Rögle. Rögle. Rögle.

4–2 i Catena Arena. Roger Hansson såg tagen ut där ute på isen efter ännu en seger, ännu en framgång, ännu ett steg på den långa vägen mot det hägrande slutmålet – en väg som fortsätter att se spikrak ut för Rögle.Men även om Rögle inte skulle vinna SM-guldet har det här laget gett alla grönvita – och många fler – minnen som de aldrig kommer att glömma.Deras slutspel är historiskt, osannolikt.Vad tänker Jörgen Jönsson ikväll? Kan han göra något annat än att le åt att hans barndoms klubb nått en av sina största framgångar? Givet att de helt enkelt inte gick att göra något åt. Varken Färjestad eller Växjö hade i realiteten någon chans att slå ut Rögle BK ur det här SM-slutspelet.Det var inte menat att Rögle skulle förlora.

”Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast.På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång. Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”– Ur Karin Boye, I rörelse

2. Utebliven reaktion

Jag var på Skånesports kontor tidigare idag och som snacket gick då, mitt i allt annat fotbollsprat, så var vi som drack kaffe ganska överens om att det nog kunde komma en reaktion för Rögle ikväll.Att den där segersviten skulle stanna vid tolv matcher och att Rögle kanske snarare än 4–0 skulle vinna matchserien med 4–1 eller 4–2.Så såg det också ut att bli i den första perioden. Efter en trevande inledning spolade desperata smålänningar Rögle av isen.Och när de spolat fäste dem hemmalaget i den egna zonen och dundrade in 0–1. De slet sönder Lian Bichsel och Ludvig Claesson och Manuel Ågren fintade och satte 0–2.Det var lätt att vänta sig att Växjö skulle ta den här fjärde matchen då.Men Rögle våren 2024 är något annat, något som inte låser sig fast i omgivningens förväntningar.Förutom förväntan att de ska vinna varje match.För det gör de.

3. Swag i PP

Rögle kom ut som ett annat lag i den andra perioden. Ett propagandaanfall med en bakåtåkande och tittfintande Daniel Zaar, med Bichsel och Adam Engström i crosspassande huvudroller, ledde fram till att Adam Tambellini skickade in reduceringspucken i ett i det närmaste tomt mål.När Växjö fick Powerplay talade assisterande tränaren Nicklas Rahm i TV-intervjun om att ”ha lite swagger och komma ut och leverera” i numerärt överläge.De gav det ett ärligt försök att slå en större spik i Rögle-kistan, Robert Rosén blev fri – men Christoffer Rifalk räddade igen.Istället var det Rögle som visade swag i PP.De fick två chanser i början av tredje perioden.De gjorde två mål.

4. Zaar, bara Zaar

Rögles grundserie avslutades med Daniel Zaars förlängningsmål hemma mot MoDo.Det var hans sjunde mål på 41 spelade matcher i SHL 2023-24.Efter kvällens galna tredje period har han gjort lika många mål på TIO slutspelsmatcher.Slutspelets skytteligaledare satte 3–2 efter att Dennis Everberg grävt fram pucken ur en grop framför Emil Larmi.Sedan avslutade han kvällen, semifinalserien och Växjös säsong med att slå in 4–2 i tom kasse.

Zaar och Simon Ryfors powerplay-mål i början av tredje perioden tog mer eller mindre musten ur Växjö.När Eric Martinsson dessutom fick matchstraff och fem minuters utvisning för en tvåhandsfattad slashing mot Everberg – när det bara återstod åtta minuter – såg läget än värre ut för Växjö.De låg bara under med ett mål, men det kändes aldrig riktigt spännande under slutminuterna, när de tog ut målvakten och tog timeout.De gjorde en bra semifinalserie, de var klart bättre än Rögles första motståndare Färjestad – men de räckte inte till mot Röglemaskinen 2024.

5. Händer detta någon gång igen?

Nu dröjer det 13 dagar innan det ska spelas hockey i Catena Arena igen.Röglespelarna får vila en dryg vecka innan SM-finalserien börjar, i Skellefteå eller Göteborg.Alla Röglefans får ta den här helgen till att mysa ordentligt.Deras lag har gett dem en upplevelse som kanske aldrig kommer igen – oavsett hur det går i SM-finalen.• 13 raka segrar.• 4–0 mot grundseriesegrarna.• 4–0 mot regerande mästarna.• Föreningens andra SM-finalbiljett någonsin.Det de har ställt till med är helt osannolikt.Torsdagen den 11 april 2024 är en triumfens dag för Rögle BK, vilket inte minst accentuerades i TV-sändningen där Kenny Jönsson, Ted Brithén – och en storsint Chris Abbott iförd Rögletröja – alla fick vara med och skicka ännu fler sköna känslor in i nordvästskånska hjärtan.Mot SM-final.Det är vägen som är mödan värd.

Kontaktuppgifter:gustav.lundblad@skanesport.se