Heta ämnen stänga

JUST NU: Slovakien chockar Belgien direkt

JUST NU Slovakien chockar Belgien direkt
Slovakien stod för en megaskräll.De slog Belgien med 1-0 efter stor dramatik på slutet - med bortdömt Belgien-mål.- Vilket drama, sa Adam Pinthorp i TV4:s sändning.

Belgien kliver in i EM:s gruppspel och Slovakien står för motståndet under måndagskvällen. Matchen spelas på Frankfurt Arena.

När startelvorna presenterades var det inga större skrällar i något av lagen. Notabelt är däremot att Romelu Lukaku blir, med sin startplats, historisk som den spelare med flest matcher för Belgien i EM-sammanhang.

Den belgiske anfallaren hade ett fint läge att spräcka målnollan direkt. Men i stället var det Slovakien som tog ledningen efter sex minuters spel. Doku stod för en dråplig passning in i eget straffområdet till en helt fri Slovakien-spelare som avlossade ett skott. Ivan Schranz höll sig sedan framme och slog in, i misstänkt offsideposition, en retur.

Reprisbilderna visade senare att Schranz var på rätt sida med minsta möjliga marginal.

- Han blir helt övermodig, Doku, säger kommentator Adam Pinthorp i TV4:s sändning.

Belgien blev skadade - och Slovakien fick självförtroende. Det var närmare ytterligare ett mål för slovakerna snarare än ett kvittteringsmål för Belgien. I matchminut 40 fick målvakten Casteels sträcka på sig ordentligt för att avvärja ett volleyskott från Haraslin - som styrdes ut till hörna.

Romelu Lukaku kom till flera bra lägen under den fösta halvleken men lyckades inte få in någon i mål. Det fick TV4-experterna Vicki Blommé och Siavoush Fallahi att reagera i halvtidsstudion.

- Lukaku skyttekung i EM? Jag kan se det hända men sen kommer det en sådan här halvlek och då undrar man är du tillbaka där nu? Hela frågetecknet kring Lukakus karriär är ifall han är målkung eller målsumpare, sa Siavoush Fallhi.

- Man vill gärna sätta en stämpel på honom. I den här första halvleken är han en målsumpare men vi har sett kvaliten tidigare. Men det är klart att han börjar tänka lite och det kan bli farligt, fyllde Blommé i.

Romelu Lukaku gav sedan svar på tal - trodde han. I den 55 matchminuten höll anfallaren sig framme och styrde in ett inspel men efter en VAR-kontroll så dömdes målet bort för offside.

Kort därefter fick Belgien ett jätteläge att kvittera. Den nyss inhoppade Bakayoko fick bollen helt fri framför Slovakiens mål, men uppoffrande spel från David Hancko fredade Slovakien som räddade avslutet på mållinjen.

- Närmare ett mål än så kan inte Belgien komma, kommenterade Adam Pinthorp i TV4:s sändning.

I den 86 matchminuten såg det länge ut att vara kvitterat. Nyss inhoppande Lois Openda förbi längs vänsterkanten och passade fram till Lukaku som inte gjorde några misstag fri framför målvakten och dunkade in bollen högt upp i nättaket. Men efter en lång VAR-granskning stod det klart att Openda tagit med sig bollen med handen och målet dömdes bort.

- Det är helt ofrivilligt. En närkamp och han får en liten knuff också. Det ser inte ut som han medvetet tar bollen med handen, sa expert Olof Mellberg i sändningen.

- Vilket drama, lade Adam Pinthorp till.

Fjärdedomaren avviserade sedan sju tilläggsminuter och Belgien tryckte på för ett kvitteringsmål men Slovakien, rankade 48 i världen, höll undan och stod för EM hittills största skräll.

Det senare bortdömda målet blev den stora snackisen efter matchen.

- När han (domaren) går ut och kollar på skärmen så har han inget val att bedöma det som hands. Om Sverige hade fått ett sånt mål bortdömt emot sig hade jag aldrig slutat rasa, sa TV4-experten Siavoush Fallahi.

Startelvor:

Belgien: Casteels - Castagne, Debast, Faes, Carrasco - Onana, Mangala, De Bruyne, Doku - Trossard, Lukaku.

Slovakien: Dubravka - Hancko, Skriniar, Vavro, Pekarik - Duda, Lobotka, Kucka - Haraslin, Bozenik, Schranz.