Heta ämnen stänga

Drömöppningen – Slovakien slog Belgien SvenskaFans

Drömöppningen  Slovakien slog Belgien SvenskaFans
Mästerskapets första stora skräll är här. På Waldstadion i Frankfurt stod Slovakien för en bragd av sällan skådad art när Ivan Schranz tidiga mål gav Repre samtliga tre poäng mot storfavoriten Belgien.

Det var som väntat en pigg start från rödklädda Belgien när man klev in som storfavorit i mötet med Slovakien under måndagskvällen. Redan efter två minuter bröt sig Romelu Lukaku loss och tvingade Martin Dúbravka till en räddning från nära håll, vilket var en tydlig indikation på hur matchbilden skulle se ut i Frankfurt.   Men istället rasslade det till åt andra hållet.

Efter att Manchester City-stjärnan Doku agerat nonchalant vid egen hörnflagga snappade det slovakiska anfallet upp bollen, varpå Juraj Kucka avlossade ett skott mot en retursläppande Casteels. Väl där hade Ivan Schranz skapat sig yta och kunde från snäv vinkel trycka in 1-0 till de vitkläddas vilda glädje. Målet såg länge ut att dömas bort för offside, varför det slovakiska jublet var något sansat, men reprisbilderna visade att Schranz lyckats undvika linjen i sin framfart mot Belgiens mål.

Slavia Prag-ytterns fullträff chockade belgarna en aning och Slovakien hade under en del stunder god kontroll på sin ledning. Försvarslinjen agerade solitt, förutom ett par misstag från Dúbravka, och trots ytterligare ett superläge för Romelu Lukaku höll slovakerna tätt under den första halvleken. Istället kunde det ha blivit 2-0 åt andra hållet när Kucka hittade in till Lukáš Haraslín som med en fin volley testade Casteels. Wolfsburg-målvakten bjöd dock på ett fint ingripande när han styrde ut bollen och Haraslín fick nöja sig med en hörna.

I den andra satte föga överraskande Belgien i ytterligare en växel - och det var också här som slovakerna skulle få det tufft. Efter en hörna i den 57:e minuten styrde Romelu Lukaku in kvitteringen från nära håll, men efter en kortare VAR-granskning dömdes målet bort för offside. Bakslaget sänkte dock inte belgarna som hade ett stort momentum och ett lika stort bollinnehav samtidigt som slovakerna mest fick försvara sig under matchens andra halva. Trots en tung press hanterade försvaret, lett av Lobotka på mitten och framförallt Denis Vavro och Dávid Hancko där bak, det hela väl - men fick i slutminuterna återigen en kalldusch när de rödklädda återigen var framme med kvitteringen. Inbytte Openda hittade fint in till Romelu Lukaku som ännu en gång (!) höll si framme och tryckte in 1-1 bakom en chanslös Martin Dúbravka. Segerjublet hos de rödklädda var totalt på såväl läktarna som spelarna - medan slovakerna såg sin tunga seger rinna laget ur händerna. En VAR-granskning senare, en betydligt längre sådan denna gång, visade dock att Openda tagit bollen med handen i duellen med Denis Vavro vilket gjorde att målet dömdes bort.

Närmare än så kom inte Belgien och Slovakien kunde efter totalt 98 minuters spel stå som segrare i en historisk skalp. Det som många trodde var omöjligt var nu ett faktum - och Slovakien fick bästa tänkbara start på EM-gruppspelet när den stora gruppfavoriten besegrades - om en med en rejäl dos flyt. Efter den här segern blir Slovakien helt klart att räkna med i årets mästerskap när Ukraina väntar härnäst på midsommarafton.

Veríme.Slovensko do toho!

-Spelarbetyg, 1-5-

-3- Martin DúbravkaHåller man nollan mot Belgien kanske man ska ha högsta betyg rätt igenom, men Hecos första halvlek sänker honom något. Två misstag som höll på att bli fatala, men i övrigt räddade det han skulle och var stabil.

-3- Peter PekaríkFin insats av Pekarík som knappt gjorde några misstag. Hade Doku på sin sida under andra halvlek, men skötte det väl.

-5- Denis VavroPlanens gigant i backlinjen. Bröt flera uppspel, täckte skott och var allmänt svårrubbad i belgarnas framfart.

-4- Milan ŠkriniarInledde matchen med en usel passning när Belgien satte fart direkt, men var i övrigt stabil.

-5- Dávid HanckoMästerligg insats av Hancko. Vann sina dueller, stoppade upprepade gånger upp anfallen och räddade dessutom en boll på mållinjen. Fick två tuffa smällar i matchen, som förhoppningsvis inte ger några men för resterande del a turneringen.

-5- Ondrej DudaEn rakt igenom fantastisk match av Duda. Vågade ta för sig på mittfältet och gjorde ytterst sällan några misstag.

-5- Stanislav LobotkaNär Stanislav Lobotka är i form är han en mittfältare av högsta klass. Lugn och trygg med bollen, vann en hel del dueller och var tongivande såväl i defensiven som i offensiven.

-2- Juraj KuckaGodkänd insats av Kucka, men inte mer än så. Låg bakom 1-0-målet, men var utöver det rätt osynlig.

-3- Lukáš HaraslínHade ett fint volleyskott som höll på att ge 2-0, men hotade inte alltför mycket på sin kant i övrigt. Sparkapital.

-2- Róbert BozeníkBozeník fick det inte att stämma idag och blev allt som oftast överkörd i belgarnas backlinje. Öppnade dock upp en hel del ytor med sina löpningar.

-3- Ivan SchranzFörsta mästerskapsmålet när han påpassligt var framme och dunkade in returen efter Kuckas skott. I övrigt ganska osynlig i matchen, men målet höjer givetvis betyget något.

-2- Tomáš Suslov (inbytt 70')Det blev direkt fart på vänsterkanten när Suslov kom in. Vågade utmana och hade ett par fina aktioner.

-1,5- David Strelec (inbytt 70')Strelec vaskade fram en hörna när han försökte klacka in Hanckos boll från nära håll. I övrigt ganska osynlig, vilket till hans försvar inte var någon överraskning när Belgien pressade.

David Duriš (inbytt 81'): Spelade för kort tid för att betygsättas.

Adam Obert (inbytt 94'): Spelade för kort tid för att betygsättas