Heta ämnen stänga

Liverpool Rapport: Förödmjukade av Atalanta

Liverpool Rapport Förödmjukade av Atalanta
Liverpool stod för en katastrofinsats mot ett taggat Atalanta som gjorde både ett, två och tre mål vilket innebar att The Reds åkte på första hemmaförlusten på 14 månader. Nu har de ett mycket svårt läge inför returen i Italien.

SUMMERING:

Liverpool har haft ovanan att släppa in matchens första mål under säsongen och det var mycket nära att det hände även här. Mario Pasalic bjöds på ett jätteläge, några enstaka meter framför mål, efter en misslyckad rensning – han grämde sig nog rejält till följd av ett avslut som Caoimhin Kelleher räddade på ett mycket imponerande vis.

Den tillsläppta chansen till trots stod Liverpool för fina inledande minuter i matchen. Det var många spelare som såg pigga ut i offensiven och gång på gång hittades vägar igenom italienarnas försvar och in i straffområdet.

Gästande Atalanta var modiga och gick verkligen för det genom att sätta en intensiv press i ett försök att störa Liverpool högt upp i planen.

Efter en kvart stod Curtis Jones för en fin aktion där han frispelade Darwin Nunez med en djupledspassning. Anfallaren blev dock lite stressad och missade målet med sitt avslut.

Harvey Elliott bjöd sånär på en mycket fin delikatess i den 26:e minuten. Efter en frispark fångade han upp bollen vid högra hörnet av straffområdet och drog till med ett skruvat skott som såg ut att leta sig mot krysset – men bollen tog både i ribban och i stolpen innan den studsade ned i marken och kunde rensas undan.

Liverpool hade en längre period av spelövertag – men det var Atalanta som skulle göra matchens första mål i den 37:e minuten. De spelade sig fram efter högerkanten där Davide Zappacosta kunde slå in ett lågt inlägg till Gianluca Scamacca som trots att han inte fick till någon jätteträff lyckades överlista Kelleher vid den första stolpen.

Hemmalaget straffades återigen för att inte göra särskilt mycket med bollinnehavet och avsaknad av skärpa i avsluten. Defensivt var det inte alltid påkopplat till hundra procent vilket Atalanta tackade för och drog nytta av genom att kliva upp i en ledning.

Kelleher såg med en fin frilägesräddning till att det inte blev några fler mål i den första halvleken. Liverpool tvingades alltså kliva ut till halvtidsvila i underläge.

Jürgen Klopp var inte nöjd med laget insats i den första halvleken och agerade genom att göra ett trippelbyte inför den andra: Elliott, Tsimikas och Jones ersattes av Mohamed Salah, Andy Robertson och Dominik Szoboszlai.

Det var åtminstone ett lite annat Liverpool som kom ut efter paus. De visade lite mer intensitet i sitt spel, tryckte ned gästerna i straffområdet och skapade ett gäng hörnor. Nunez visade prov på vilja när han grävde fram en boll från kortlinjen till Salah som tvingade Juan Musso till två snabba räddningar. Strax därefter fick Nunez själv ett läge men skottet gick över. The Reds hittade chanser i jakten på ett kvitteringsmål.

En kvart in i halvleken fick Nunez lämna plats för Luis Diaz som kom in från bänken.

Några sekunder efter bytet skulle Scamacca se till att sätta en rejäl press på Liverpool genom att göra 2-0 till Atalanta. Återigen tog sig gästerna fram efter högerkanten för att slå ett inlägg till anfallaren som på halvvolley placerade in lagets andra mål.

Målet tog helt död på Liverpools offensiva framfart och plötsligt fick de väldigt svårt att skapa någonting överhuvudtaget.

I ett försök att få fart på det igen valde Klopp att byta in Diogo Jota som fick göra comeback efter sin skadefrånvaro. Endo lämnade planen i bytet som ägde rum med en kvart kvar att spela av ordinarie tid.

De blixtrade till i den 79:e minuten och hittade det där efterlängtade läget när Robertson rusade framåt i planen och assisterade Salah som satte bollen i nät, men firandet blev avbrutet när linjemannen höjde sin flagga för att signalera för offside.

Istället för en reducering skulle Liverpool släppa in ett tredje mål några minuter senare. Szoboszlai gav bort bollen till Scamacca som kunde trä in den till Ederson vars avslut räddades av Kelleher, men den irländske målvakten släppte en retur som Pasalic var först på för att slå in matchens tredje mål.

På tilläggstid fick Jota ett fint nickläge efter ett bra inlägg av Gakpo, men det ville sig inte för Liverpool under hela kvällen så nicken gick en bra bit utanför målramen.

The Reds pressade på för en reducering in i det sista men blev nollade på Anfield och fick se sig besegrade med hela 3-0. Därmed är uppförsbacken enormt brant inför returen i Italien.

MATCHFAKTA:

Europa League, kvartsfinal (1/2)

Liverpool – Atalanta x-x (1-0)

Målen: 0-1: (38) Scamacca (Zappacosta), 0-2: (60) Scamacca (De Ketelaere), 0-3: (83) Pasalic

Domare: Halil Meler

Skott: 18-11

Skott på mål: 5-7

Bollinnehav: 71%-29%

Passningar: 638-269

Passningsprecision: 84%-63%